Chileläiset empanadat kahdella tapaa

Resepti

Jaa sivu:

10 annosta
60 min
Nauta icon
Salaatit ja kasvisruoat icon
Sienet icon

Empanada on eteläamerikkalainen pasteija ja Chilen perinneherkku. Empanadat maistuvat niin välipalana kuin juhlien pikkusuolaisena viinilasillisen kanssa. Aidoimmillaan makunautinto on chileläisen Casillero del Diablo -viinin kanssa.

Chilessä empanada voi kätkeä sisälleen monenlaisia täytteitä. Perinteinen empanada-täyte on jauheliha, mutta empanadan sisällä voi yhtä hyvin olla mereneläviä, mausteista chorizo-makkaraa, vaaleaan lihaa tai vaikka sieniä.

Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen herkullista ja helppoa empanadareseptiä jauheliha- tai sienitäytteellä, puna- tai valkoviinin kanssa. Viinisuosituksen löydät reseptin lopusta.

 

Taikina:
6 dl spelttivehnäjauhoja
100 g kylmää voita
1 tl suolaa
1 muna
3/4 dl kylmää vettä
(1 muna voiteluun)

Jauhelihatäyte
300 g jauhelihaa
1 keltasipuli
2 valkosipulikynttä
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1 tl paprikaa
1/4 tl chilijauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1/2 dl silputtuja oliiveja
1/2 dl rusinoita

Tattitäyte
4 dl herkkutatteja (pilkottuna ja paistettuna)
2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl ölyjä
1 tl suolaa
1 tl paprikaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
3/4 dl rusinoita

Ohje

Chileläiset empanadat kahdella tapaa

Chileläiset empanadat valmistuvat vajaassa tunnissa. Empanadoja täydentävät maukkaat chileläiset puna- ja valkoviinit.

Taikina:

Mittaa taikinan ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes muodostuu muruinen taikina. Ota taikina tehosekoittimesta ja muotoile siitä pallo. Laita taikina viileään tunniksi ja valmista sillä aikaa empanadan täyte.

Jaa taikina 10 palaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapallot kiekoiksi (halkaisija noin 15 cm). Laita jokaiselle kiekolle reilu ruokalusikallinen täytettä ja taita kiekot puolikuun muotoon.

Nipistä tai painele haarukalla reunat kiinni huolellisesti (tai katso netistä ohje perinteiseen, koristeelliseen taitteluun).

Nosta empanadat pellille leivinpaperin päälle ja voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes empanadat ovat kullanruskeita.

Empanada-lihatäyte:

Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuullota sipuleita rasvassa pannulla. Lisää joukkoon jauheliha. Paista kypsäksi ja mausta.

Ota pannu hellalta, lisää rusinat sekä silputut oliivit. Anna jäähtyä.

Empanada-kasvis-tattitäyte:

Viipaloi ja paista sieniä kuumalla rasvattomalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Voit käyttää tatteja tai vaikka suppilovahveroita.

Kuori ja hienonna sipuli Kuullota sipuleita pannulla pienessä määrässä rasvaa ja lisää joukkoon sienet (4 dl). Paista 5 minuutin ajan ja mausta.

Ota pannu hellalta ja lisää rusinat. Anna täytteen jäähtyä.

 

Viinisuositus empanadoille

Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 75 cl / 10,88 €

Casillero del Diablo Reserva Sauvignon Blanc 75 cl / 10,99 €

Makuhetkiä suosittelee juomaksi

Makuhetkiä

Chileläiset empanadat kahdella tapaa

Tulostettu: 20.9.2024 00:45 Lähde: makuhetkia.fi

Resepti

Annosmäärä: 10 annosta
Valmistusaika: 60 min

Empanada on eteläamerikkalainen pasteija ja Chilen perinneherkku. Empanadat maistuvat niin välipalana kuin juhlien pikkusuolaisena viinilasillisen kanssa. Aidoimmillaan makunautinto on chileläisen Casillero del Diablo -viinin kanssa.

Chilessä empanada voi kätkeä sisälleen monenlaisia täytteitä. Perinteinen empanada-täyte on jauheliha, mutta empanadan sisällä voi yhtä hyvin olla mereneläviä, mausteista chorizo-makkaraa, vaaleaan lihaa tai vaikka sieniä.

Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen herkullista ja helppoa empanadareseptiä jauheliha- tai sienitäytteellä, puna- tai valkoviinin kanssa. Viinisuosituksen löydät reseptin lopusta.

 

Taikina:
6 dl spelttivehnäjauhoja
100 g kylmää voita
1 tl suolaa
1 muna
3/4 dl kylmää vettä
(1 muna voiteluun)

Jauhelihatäyte
300 g jauhelihaa
1 keltasipuli
2 valkosipulikynttä
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1 tl paprikaa
1/4 tl chilijauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1/2 dl silputtuja oliiveja
1/2 dl rusinoita

Tattitäyte
4 dl herkkutatteja (pilkottuna ja paistettuna)
2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl ölyjä
1 tl suolaa
1 tl paprikaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
3/4 dl rusinoita

Ohje

Chileläiset empanadat kahdella tapaa

Chileläiset empanadat valmistuvat vajaassa tunnissa. Empanadoja täydentävät maukkaat chileläiset puna- ja valkoviinit.

Taikina:

Mittaa taikinan ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes muodostuu muruinen taikina. Ota taikina tehosekoittimesta ja muotoile siitä pallo. Laita taikina viileään tunniksi ja valmista sillä aikaa empanadan täyte.

Jaa taikina 10 palaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapallot kiekoiksi (halkaisija noin 15 cm). Laita jokaiselle kiekolle reilu ruokalusikallinen täytettä ja taita kiekot puolikuun muotoon.

Nipistä tai painele haarukalla reunat kiinni huolellisesti (tai katso netistä ohje perinteiseen, koristeelliseen taitteluun).

Nosta empanadat pellille leivinpaperin päälle ja voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes empanadat ovat kullanruskeita.

Empanada-lihatäyte:

Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuullota sipuleita rasvassa pannulla. Lisää joukkoon jauheliha. Paista kypsäksi ja mausta.

Ota pannu hellalta, lisää rusinat sekä silputut oliivit. Anna jäähtyä.

Empanada-kasvis-tattitäyte:

Viipaloi ja paista sieniä kuumalla rasvattomalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Voit käyttää tatteja tai vaikka suppilovahveroita.

Kuori ja hienonna sipuli Kuullota sipuleita pannulla pienessä määrässä rasvaa ja lisää joukkoon sienet (4 dl). Paista 5 minuutin ajan ja mausta.

Ota pannu hellalta ja lisää rusinat. Anna täytteen jäähtyä.

 

Viinisuositus empanadoille

Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 75 cl / 10,88 €

Casillero del Diablo Reserva Sauvignon Blanc 75 cl / 10,99 €

Suositeltuja reseptejä

Ruoat:
4 annosta
45 min
Salaatit ja kasvisruoat icon
Tämä italialaistyylinen risotto maistuu kesältä: vehreältä, raikkaalta ja täydellisen herkulliselta. Mikä parasta, nyt kaikki risoton ainekset valkoviiniä myöten saat hankittua kätevästi ruokakaupasta.
4 annosta
20 min
Porsas icon
Salaatit ja kasvisruoat icon
Parsa on kevään herkku. Kääräise suolainen pekoni parsan ympärille ja nauti raikkaan chileläisen valkoviinin kera. Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen herkullista parsareseptiä. Täydellinen viinisuositus parsalle on Casillero del Diablo Reserva Sauvignon Blanc -viini.
Nauta icon
Porsas icon
Birria-tacot ja viskitynnyrissä kypsytetty 1000 Stories Zinfandel ovat jumalainen yhdistelmä. Kypsän hedelmäinen, mausteinen viini ja maukkaat lihatacot ovat makuelämys vailla vertaa.
8 annosta
45 min
Sienet icon
Syksyinen sienipiirakka saa makua omenasta ja salviasta. Se valmistuu helposti valmistaikinasta ja maistuu täydelliseltä Casillero del Diablo Pinot Noir -punaviinin kanssa.
4 annosta
30 min
Itämainen ruoka icon
Kala icon
Salaatit ja kasvisruoat icon
Aasialainen lohisalaatti on maukas ruoka! Lohisalaatin valmistat käden käänteessä ja se maistuu hyvin lämpimänä kesäpäivänä. Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen maukasta lohisalaattia raikkaan Adobe Gewürztraminer -viinin kanssa!
4 annosta
40 min
Grilliruoka icon
Nauta icon
4 annosta
80 min
Grilliruoka icon
Nauta icon
Crispy Chicken Slider -reseptillä valmistat maukkaat ja helpot mini-burgerit juhliin. Sliderit maistuvat myös viikonlopun lohturuokana!
10 annosta
60 min
Nauta icon
Salaatit ja kasvisruoat icon
Sienet icon
Chileläiset empanadat maistuvat niin välipalana kuin juhlien pikkusuolaisena viinilasillisen kanssa. Aidoimmillaan makunautinto on chileläisen Casillero del Diablo -viinin kanssa.
4 annosta
30 min
Kala icon
Salaatit ja kasvisruoat icon
Vappu Pimiän aasialainen lohiresepti on herkullinen, kevyt ja pursuaa makua. Lohiruoka syntyy alle puolessa tunnissa. Kylkeen lasi Casillero del Diablo Chardonnay -valkoviiniä ja viikonlopun ateria on valmis! Tämä lohiruoka tekee vaikutuksen myös vieraisiin. Katso viinisuositus lohelle reseptistä.

Tutustu myös näihin mahdollisuuksiin

75 cl /
Alko
Yhdysvallat
16,99 €
75 cl /
Chile
9,98 €
300 cl /
Chile
29,98 €
750 cl /
Chile
6,99 €
150 cl /
Espanja
15,99 €
100 cl /
Chile
10,98 €

VCT FINLAND OY
Sörnäisten rantatie 27 C, 4krs. 00500 Helsinki
Puhelin: 09 278 4265
info@vctfinland.com

Iän varmistus

Alkoholia ei saa Suomessa myydä alle 18-vuotiaalle. Väkevien alkoholijuomien ikäraja on 20 vuotta. Samat ikärajat koskevat alkoholin hallussapitoa: mietoa alkoholijuomaa saa pitää hallussaan 18 vuotta täyttänyt ja väkeviä juomia 20 vuotta täyttänyt henkilö. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, ja välityspalkkion ottaminen katsotaan törkeäksi rikokseksi.

Tämä sivusto sisältää tietoa viineistä, joiden ikäraja on 18 vuotta. Vahvistamalla ikäsi, pääset sivustolle.