Jaa sivu
Kestävä kehitys
Kestävästi ja eettisesti tuotetut viinit ovat koko viinialan tulevaisuuden edellytys. VCT Finland on viinimaahantuoja, jolle kestävä kehitys tarkoittaa: kestävää kehitystä ihmisten, ympäristön ja talouden kannalta.
Nämä kolme osa-aluetta huomioidaan koko prosessissa niin tuotantomaassa kuin Suomessakin ja kaikkialla siinä välissä.
Ympäristö. Viinintuotannossa kestävän kehityksen kehittäminen ja varmistaminen ympäristön näkökulmasta on kenties kuluttajille näkyvin osa-alue. Pulloissa ja pakkauksissa näkyvät erilaiset ympäristömerkit ja -sertifikaatit viestivät ympäristön huomioimisesta, kuten myös luontoa kunnioittavat tuotantotavat (luomu, biodynaamisuus) ja erilaiset ympäristöystävälliset pakkaukset.
Ihmiset. Viinintuotannossa kestävä kehitys ihmisen näkökulmasta tarkoittaa usein sosiaalista vastuuta koko toimitusketjussa. Se tarkoittaa vähintäänkin kansainvälisten ihmisoikeuksien ja korruption vastaisen lainsäädännön noudattamista, lapsityövoiman kieltämistä, järjestäytymisoikeutta, syrjinnän torjumista, työaikaa ja palkkaa koskevien paikallisten lakien noudattamista, sekä turvallisten työolosuhteiden varmistamista. Monilla suurilla viinitaloilla on lisäksi omia pienempiä projekteja ja käytäntöjä esimerkiksi työntekijä perheiden olojen parantamiseen ja koulutukseen liittyen.
Talous. Viinintuotannossa kestävä kehitys tarkoittaa talouden näkökulmasta liiketoiminnan kannattavuudesta huolehtimista, riskien minimointia, kilpailukyvyn ja tehokkuuden parantamista. Liiketoiminnassa taloudellinen kannattavuus saavutetaan huolehtimalla kestävästi ympäristöstä ja ihmisistä sekä ympäröivästä ekosysteemistä. Taloudellista vastuuta kannetaan viinibisneksessä esimerkiksi viinitilalla tapahtuvan tutkimus- ja kehitystyön sekä innovoinnin keinoin. Kehitystyön tulokset auttavat minimoimaan riskejä ja lisäävät tehokkuutta. On myös tärkeää jakaa uutta tietotaitoa viinialan sisällä, jotta kilpailu pysyy terveenä.
Lue lisää VCT Finlandin maahantuomien viinien tuottajien kestävää kehitystä koskevasta työstä alta.
Concha y Toro
Concha y Toro julkaisi vuonna 2004 käytännesääntönsä, sisältäen jo silloin standardin myös alihankkijoille.
Kestävä kehitys on ollut tärkeä osa yrityksen pitkän aikavälin strategiatyötä
vuodesta 2012, jolloin myös kestävää kehitystä koskevasta työstä alettiin raportoida GRI-toimintamallilla (Global Reporting Initiative).
Concha y Toro on mitannut vuodesta 2007 kasvihuonekaasupäästöjä kansainvälisten GHG Protocol -raportointiperiaatteiden mukaan. Concha y Toron valmistaman viinipullon keskimääräiset päästöt ensimmäiseen määräsatamaan saakka ovat noin 1,1 KG CO2e/75 cl pullo (2016).
Tuotteen elinkaaritutkimus osoitti, että yli 45 % päästöistä on peräisin pakkauksesta. Concha y Toro otti käyttöön kevyemmästä lasista valmistetut pullot (≥420 gr/75 cl pullo). Tämän ansiosta lasin käyttö väheni 64.913 tonnilla vuosien 2010 ja 2016 välillä.
Yhtiön käyttämästä sähköenergiasta valtaosa tulee uusiutuvista energialähteistä. Vuonna 2020 rakennetun 11 aurinkopaneelin voimalan myötä uusiutuvista energialähteistä saatavan sähkön osuus nousee lähivuosina 80 prosenttiin.
Concha y Toro on luokiteltu parhaaseen A-luokkaan CDP kestävyysindeksin ”Water Security” -kategoriassa. Vuonna 2019 yhtiön vesijalanjälki oli 47 % pienempi kuin viinialalla keskimäärin.
Vuonna 2021 Concha y Torolle ja kaikille sen tuottamille viineille myönnettiin B Corp -sertifikaatti, joka kertoo laaja-alaisesta vastuullisuudesta. Lue lisää B Corpista täältä
Emiliana organic vineyards
Emiliana Organic Vineyards on elänyt ja hengittänyt kestävää kehitystä perustamisvuodesta 1986 lähtien.
Emiliana on edelläkävijä usealla alueella ja se harjoittaa luonnonmukaista ja suurelta osin myös biodynaamista viljelyä. Pinta-alaltaan se on nykyään maailman suurin luonnonmukaista viljelyä (luomu) harjoittava viinitila.
Emiliana on sertifioitu sekä eettisen kaupan (Reilu kauppa/Fairtrade ja Fair for Life) että Wines of Chile kestävän kehityksen ohjeiston mukaan.
- 1998: Luonnonmukaisen viljelyn sertifikaatti IMO:n mukaan
- 2006: Biodynaamisen viljelyn sertifikaatti Demeterin mukaan
- 2011: Fairtrade-sertifikaatti FLOCERTin mukaan
- 2012: Wines of Chile kestävää kehitystä koskevan säännöstön sertifikaatti
Tutustu viinitaloon: emiliana.cl
Fetzer vineyards
Fetzer Vineyards alkoi soveltaa vastuullista lähestymistapaa koko toiminnassaan jo 1980-luvulla, ja on alan edelläkävijä.
Edelleen Fetzeriä pidetään kestävän viinintuotannon suunnannäyttäjänä mm. jätteiden käsittelyssä ja vihreän sähkön käytössä. Se on saanut myös arvostetun ”State of California’s Waste Reduction Award ” -palkinnon 15 kertaa.
2010 Fetzer sai CCSW:n (California Certified Sustainable Winegrowing) Sustainable-sertifikaatin.
Fetzer on suurin B Corp -sertifikaatin saanut kalifornialainen viinintuottaja. B Corpin standardit on kehitetty voittoa tavoittelemattoman B-Lab- järjestön toimesta. Niiden katsotaan sisältävän tiukimmat yrityksille asetettavat vaatimukset koskien sosiaalista ja ympäristöllistä vastuullisuutta sekä avoimuutta. Lue lisää B Corp -sertifikaatista täältä.
Vuonna 2017 Fetzer Vineyards otti ensimmäisenä yhdysvaltalaisena viinitilana käyttöön uuden BIDA-vedenpuhdistusjärjestelmän. Siinä tietynlaiset madot syövät veden epäpuhtaudet, ja vesi voidaan käyttää uudelleen. Matojen ansiosta vedenpuhdistukseen käytetään arviolta 85 % vähemmän energiaa.
Fetzerin tavoitteena on olla ”net positive” -yritys vuonna 2030. Yritys ei tavoittele pelkästään ilmastoneutraaliutta, vaan tavoitetta on luoda myös resurssiylijäämää.
Tutustu viinitaloon: fetzer.com