Luonnonmukaisessa viljelyssä ei käytetä synteettisiä kemikaaleja, kasvimyrkkyjä tai keinolannoitteita. Maaperää hoidetaan luonnonmukaisesti niin, että se pysyy terveenä, tasapainossa ja hedelmällisenä. Luomuviljelyssä pyritään myös säilyttämään tai jopa lisäämään kasvien ja eläinten monimuotoisuutta.
Luomuviininviljelyssä tarhoille köynnösten sekaan kylvetään usein muita vihreitä kasveja ja yrttejä. Myös viinitarhan ympärille istutetaan kasvustoa ja perustetaan niittyjä. Kaikki nämä kasvit hoitavat maaperää, tuovat takaisin hyödylliset hyönteiset ja organismit sekä suojaavat eroosiolta ja maan ravinnehävikiltä. Toimilla edistetään myös typen ja hiilen sitoutumista maahan, mikä ehkäisee ilmastonmuutosta.
Jotta tuotetta voidaan markkinoida luonnonmukaisena Suomessa, sen tulee olla sertifioitu luomuksi. Sen tulee täyttää EU:n vaatimukset luonnonmukaisesta viljelystä ja valmistuksesta. Siirryttäessä ”tavallisesta” viljelystä luomuun on noudatettava siirtymäaikaa. Vasta kolmen vuoden luonnonmukaisen viljelyn jälkeen voi saada luvan käyttää luomu-sertifikaattia. Lue lisää luomuviineistä täältä.
Luomumerkit
Luomusertifikaatteja on useampia ja kaikissa niissä riippumaton valvontaelin hyväksyy tuotantoprosessin ennen sertifiointia. Hyväksynnän jälkeen viinintuottajalla on oikeus käyttää luomutunnusta. EU:n luomutunnus ”eurolehti” on niistä kenties tunnetuin. Muita luomutunnuksia ovat esimerkiksi suomalaisten viranomaisten valvoma ”Aurinkomerkki” ja ruotsalainen ”KRAV”.
Alkossa luomuviinit on merkitty omalla luomu-merkillä, joka näkyy verkkokaupassa tai myymälässä hyllyn hintalapussa.