Syksy on sienten ystävien suosikkivuodenaika – ja Pinot Noir -fanien myös, ovathan rypäleestä tehdyt punaviinit loistavia sieniviinejä!

Sieniä pukkaa ja sienestäjien korit täyttyvät metsän herkuista. Kun saalis paistuu pannulla, on aika kattaa viinilasit pöytään. Sieniruoille sopivat usein tuhdit valkoviinit mutta erityisen maukkaita sieniviinejä ovat Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit. Marjaisat, raikkaat, tanniineiltaan maltilliset ja hyvin ruokaystävälliset pinot noir -viinit ovatkin saaneet viinipiireissä epävirallisen lempinimen ”sieniviini”.
Erityisesti herkkutatit, mutta myös muut sienet, sekä riistalinnut sisältävät maanläheisiä, metsäisiä makuja, joita hapokkaan marjaisa, keskitäyteläinen pinot noir nostaa esiin. Kokeile pinot noiria vaikka sienipastan, voissa paistettujen tattien tai uunissa lämpiävien sienileipien kaverina.
Vinkki! Tarjoile pinot noir hieman viileänä (12-16 asteisena). Kevyt punaviini vaatii viileämmän tarjoilulämpötilan, jotta halutut aromit nousevat esiin.
Kurkkaa viinisuositus tekstin lopusta.
Vinkit sieniviinin valintaan
Paistetut ja grillatut sienet saavat valmistustavan myötä makuunsa täyteläisyyttä, ja sopivat hyvin punaviinin seuraan. Kun valitset punaista sieniviiniä, vältä turhan täyteläistä tai tanniinista viiniä. Useat sienten klassikkoviinit ovat punaisia, mutta ne ovat tyyliltään raikkaan kepeitä ja reilusti hedelmäisiä, kuten pinot noir.
Yhteinen makumaailma sieniruoan ja sieniviinin välillä on avain onnistuneeseen viini-ruokapariin. Pinot Noir -rypäleen maanläheinen raikkaus tukee hyvin sienten metsäisiä aromeja. Myös Pinot Noirin syksyiset puolukan ja karpalon aromit toimivat sienten kanssa erinomaisesti.
Vinkki! Uuden maailman viinit tarjoavat erinomaisia portteja tutustua pinot noirin aromeihin. Ne ovat myös hinnaltaan edullisempia kuin huippuarvostetut ranskalaiset viinit.
Katso sieniviinisuositus alapuolelta!