Jokavuotinen metsästyskausi on käynnissä ja se tietää riistaruokien ilmestymistä ruokapöytään. Mutta mikä on hyvä riistaviini?
Shiraz-rypäleestä valmistetut viinit ovat klassisia riistaviinejä ja sopivat erityisesti hirviruokien kanssa.
Riistaruoat ansaitsevat arvoisensa viinikumppanin mutta valinnasta ei pidä tehdä liian vaikeaa. Opettelemalla muutaman perusasian viinin ja riistan yhteensovittamisesta, on helppo aistia makujen sinfoniaa lautasella ja lasissa.
Etsinnässä hirveän hyvä hirviviini? Valitse voimakas ja roteva punaviini
Monet riistaruoat ovat voimakkaan makuisia ja erityisesti hirven lihassa on tuhti riistan maku. Hirviruoille sopivat pariksi voimakkaammatkin punaviinit, ilman pelkoa, että viini jyräisi aromeillaan ruoan tai toisinpäin. Shiraz-rypäleestä valmistetut punaviinit ovat klassisia riistaviinejä ja usein nappivalinta hirvelle.
Hirvelle sopii voimakas punaviini mutta myös ruoan valmistustapa kannattaa huomioida. Jos liha on kypsennetty roseeksi, on riistaviinissä hyvä olla tanniineja, jotka mukavasti pehmentävät punaisen lihan suutuntumaa. Kokeile esimerkiksi Casillero del Diablo Shiraz -punaviiniä.
Pataruoissa liha on pitkään hautunutta ja läpikypsää, joten riistaviini voi olla astetta pehmeämpi ja vähätanniinisempi. Hyvä hirvipadan kaveri on esimerkiksi tai Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon.
Riistaviinivinkki!
Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon on hyvä yleisviini riistaruoille. Se sopii niin hirvi-, kauris- kuin peuraruokien kanssa.
Viinikaveri riistalinnuille? Kokeile Pinot Noir -punaviiniä
Riistalintujen maku on hyvin miedosti riistainen, joten myös riistaviinin on hyvä olla riittävän kevyt. Varo peittämästä riistalintujen herkkiä makuja liian voimakkaalla punaviinillä. Hienostuneiden riistalintujen maku tulee parhaiten esille, kun lasissa on kevyt tai keskitäyteläinen, hedelmäinen ja hapokas punaviini.
Pettämätön klassikko yhdistelmä on riistalinnut ja riistaviininä Pinot Noir -punaviini. Pinot Noir -rypäleestä valmistetut viinit ovat myös mahtavia sieniviinejä. Jos lautasellasi on riistalintua ja sienirisottoa, sienikastiketta tai vaikka sienipiirakkaa, on Casillero del Diablo Pinot Noir nappivalinta.
Mikä riistaviini, kun lautasella on peuraa, kaurista tai poroa?
Kauriin- ja peuranlihassa on mieto, mutta maukas riistan maku. Riistaviiniksi niille sopivat hyvin uuden maailman cabernet sauvignonit tai jopa pinot noirit, jotka ovat maultaan punaviinien kevyimmästä päästä. Kokeile esimerkiksi Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon tai Casillero del Diablo Pinot Noir -punaviiniä.
Poronliha on astetta tummempaa, joten riistaviini voi olla myös aavistuksen voimakkaampi tapaus. Aromikasta chileläistä Casillero del Diablo Malbec -viiniä kannattaa kokeilla poron kanssa.