Jaa sivu

Paras viini takeaway -ruoalle

Julkaistu: 17.9.2021

Mikä viini on paras sushille tai minkälainen viini sopii parhaiten napolilaisen pizzan kanssa? Nappaa täältä parhaat viinivinkit erilaisten take away -ruokien pariksi ja herkuttele!

Kuva Max Griss, Unsplash

 

Thai ruoka

Thaimaalainen ruoka on kehittynyt todella omaleimaiseksi ja se tunnetaankin ympäri maailmaa. Thaimaalaisen ruoan perustana usein toimii riisi, erilaiset nuudelit ja makurikkaat liemet. Ruoka on todella maukasta ja kulinaristisia aistejamme kutkuttavaa sekä sitä pidetään terveellisenä vaihtoehtona. Thaimaalaisessa ruoassa yhdistyvät makeat, suolaiset, happamat, katkerat ja umamin makukomponentit, mikä tekeekin viinin ja ruoan yhdistämisestä haastavaa. Historiallisesti Thaimaassa ei liiemmin ole nautittu viiniä ruoan kanssa, jonka takia ruoka onkin kehittynyt verrattain kompleksiseksi.

Satuitko juuri tilaamaan Pad Thaita, Green Currya tai thaimaalaisia tacoja? Ei hätää, thaimaalaiselle ruoalle kyllä löytyy sopivia viinejä. Monen thaimaalaisen ruoan pääraaka-aineena toimii merenelävät, possu tai kana, joten kevyemmät viinityypit kuten rosee- ja valkoviini ovat näille ruoille paras valinta. Jos tilaamasi ruoka on melko tulista, on hyvin viilennetty makeampi valkoviini siihen paras vaihtoehto. Kokeile tulisen ruoan kanssa esimerkiksi Viña Maipo Moscato -valkoviiniä. Jos annos sisältää mausteisia komponentteja tai kalaa tai muita mereneläviä, on hieman mausteisempi Adobe Gewurztraminer toimiva pari ruoan kanssa. Myös roseeviini toimii kivasti miedomman thaikku ruoan kanssa – kokeile esimerkiksi Emiliana Organic viinintuottajan ihastuttavaa roseeuutuutta Tais Organic Pinot Noir Rosé.

 

Kuva Ryan Concepcion, Unsplash

 

Burritot ja tortillat

Burritot ja tortillat ovat Meksikon lahja maailmalle! Nämä meksikolaisten perinneherkkujen uskotaan juontavan juurensa aina 1900-luvulle asti, ja vaikka ne läheisesti muistuttavat tacoja, tekee jauhoinen tortillaleipä eron tacoihin, jotka taas ovat maissista. Tästä syystä tortillaleivän maku on myös miedompi. Burrittojen tai tortillojen täytteet vaihtelevat suuresti, mutta usein ne sisältävät juustoa, riisiä, papuja, guacamolea ja “pico de galloa”, eli tomaattikastike sipulilla ja korianterilla.

Täytteet, jotka hyvin pitkälle määrittelevät parhaan viinin burritoille tai tortilloille, ovat liha ja käytettävä kastike. Mikäli burritosta löytyy vaaleaa lihaa, kuten kanaa sekä kastikkeena ranskankermaa tai korianterisalsaa, on hapokas tai keskihapokas ja makuprofiililtaan vivahteikas ja kehittynyt valkoviini paras vaihtoehto. Tähän toimii hyvin esimerkiksi kevyen sitruksinen ja viheromainen Casillero del Diablo Sauvignon Blanc tai Birds of Paradise Riesling. Mausteisille täytteille on suositeltavaa valita punaviini – ei kuitenkaan liian tanniininen sellainen. Paras punaviini burritolle on esimerkiksi täyteläinen ja keskitanniininen sekä kevyen tamminen Birds of Paradise Malbec.

 

Kuva Lukas Bee, Unsplash

 

Burgerit

Hampurilaiset voi tehdä monella tapaa ja burgerit ovatkin monelle makuasia! Viime vuosina perinteisten pikaruokaketjujen rinnalle on noussut laadukkaita hampurilaisravintoloita, joissa raaka-aineisiin aina sämpylästä ja majoneesista pihviin, kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota. Laadukkaan burgerin kylkeen toki sopii virvoitusjuoma tai olut, mutta viihtyhän hyvä hamppari myös hyvän viinin seurassa.

Paras viini burgerin kanssa on melko täyteläinen, tasapainoinen ja pehmeä punaviini. Makuprofiililtaan mehevät ja hilloiset viinit ovat omiaan burgereiden kanssa, mutta mikäli burgeripihvi on valmistettu kunnon hiiligrillissä ja se omaa vahvaa savun aromia, voi sen myös parittaa hieman tammisemmalle ja makuprofiililtaan rotevalle ja voimakkaalle viinille. Tyylin mukaan, jenkkiviinit – kuten Zinfandel, sopii erinomaisesti burgerin kanssa. Osittain viskitynnyrissä kypsytetty 1000 Stories Zinfandel tai hieman elegantimpi ja pehmeä Bonterra Organic Zinfandel ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja burgerin kanssa! Jos punaviiniksi haluaa hieman voimakkaamman, on tanniininen Birds of Paradise Organic paras vaihtoehto!

Katso hampurilaisreseptit 1000 Storiesille täältä tai Bonterralle täältä!

 

Kuva Nik Owens, Unsplash

 

Pizza

Pizza on kenties ehkä suosituin ruoka, jota ihmiset tilaavat tai noutavat ravintolasta. Ei ihmekään, sillä voihan pizzan tuunata oman maun mukaan, jonka lisäksi pizzojen laatutaso on kasvanut melkoisesti viime vuosina ja aitoa napolilaista pizzaa saakin melko edullisestikin!

Tyypillisesti pizzan kanssa nautitaan virvoitusjuomia tai olutta, mutta kyllähän pizzan kanssa viinikin toimii vallan mainiosti! Viinin valinnassa on hyvä huomioida millaiset täytteet pizzasta löytyy – eli juoman täyteläisyys on hyvä olla samassa linjassa ruoan kanssa. Mikäli pizzasta löytyy hieman kevyempiä komponentteja, kuten sieniä, vuohenjuustoa, kasviksia tai vaalealihaa, on valkoviini paras vaihtoehto pizzaviiniksi. Esimerkiksi pirteät ja hedelmäiset viinit ovat keyvemmille pizzoille sopivia. Kokeile raikkaan hedelmäistä Casillero del Diablo Chardonnay viiniä hieman vaikka vuohenjuusto-rucola -pizzan kanssa! Margherita tai tuhdimmille pizzoille sen sijaan paremmin sopii punaviini. Klassikkopizzoille margherita ja pepperoni, paras viini on keskitäyteläinen, kuten Casillero del Diablo Pinot Noir. Jos pizza sisältää tulista makkaraa sopii sille kevyen mausteinen Casillero del Diablo Shiraz.

Vinkki! Punaviiniä kannattaa viilentää noin 30 minuuttia jääkaapissa, sillä liian lämmin punaviini saattaa olla liian voimakas pizzalle. 

 

Kuva Jakub Dziubak, Unsplash

Sushi

Sushin filosofia perustuu yksinkertaisuuteen ja laadukkaisiin sekä tuoreisiin raaka-aineisiin. Sushin kanssa usein nautitaan todella voimakkaita makuja, kuten polttelevaa wasabia ja suolaista soijakastiketta, joten sopivan viininvalinta saattaa olla hieman haasteellista. Koska sushin pääraaka-aineina näyttelevät kala ja muut merenelävät sekä kasvikset, on kevyet viinit, kuten valko- ja roseeviini luonnollisia viinivalintoja. Pirteän hedelmäiset ja kuivat tai puolikuivat valkoviinit sointuvat hyvin sushin herkkien makujen kanssa. Raikas ja hedelmäinen Adobe Chardonnay on hyvä valinta sushin kanssa, sillä sen keskihapokas, keltaluumuinen ja sitruksinen makumaailma tasapainottaa sushin makuja kivasti. Myös roseeviini toimii sushin kanssa ja tähän oiva vaihtoehto on kuiva, keskihapokas ja punamarjainen Adobe Rosé. 

Jaa sivu

Diablo Volcanic

Roteva ja voimakas

13,99 €

/

75 cl

/

Alko

Syksyn maistuvin punaviiniuutuus on täällä: Tervetuloa Diablo Volcanic! Intensiivisessä Diablo Volcanic -viinissä maistuvat tumma kirsikka, luumu ja hienostuneet savun aromit. Viinissä on hieman sokeria, joka tuo makuun pyöreyttä ja pehmeyttä. Viinin napakat tanniinit tuovat siihen ryhtiä ja tasapainoa. Tumman silkkisessä viinissä voi maistaa myös tammikypsytyksen vivahteita, sillä viinin on annettu

Uutuus icon
Bonterra Organic Rosé

Bonterra Organic Rosé

Marjaisa ja raikas

16,99 €

/

75 cl

/

Alko

Oranssinpunainen väri kätkee sisälleen herukkaa, vadelmaa, mansikkaa, kypsää mangoa ja kevyttä kukkaisuutta. Runsas maku on kuiva ja se mukailee hienosti tuoksun aromeja. Herukkainen hapokkuus kantaa viiniä hienosti maistuvaan jälkimakuun. Kaikki Bonterran -viinit ovat luomuja, Regenerative Organic Agriculture ja B Corp -sertifioituja.

Casillero del Diablo Devil’s Carnaval Sauvignon

Lempeä ja makeahko

10,99 €

/

75 cl

/

Alko

Kirkkaan keltainen viini kätkee sisälleen troppista hedelmää, kuten päärynää, persikkaa, mangoa ja sitrushedelmää. Maku on puolimakea ja makean mausteinen. Kosiskeleva maku saa ryhtiä hapokkuudesta, joka kantaa viiniä tasaiseen jälkivaikutelmaan. Kaikki Casillero del Diablo -viinit ovat B Corp -sertifioituja.

Casillero del Diablo Devil’s Carnaval Red

Pehmeä ja hedelmäinen

10,99 €

/

75 cl

/

Alko

Rubiininpunainen väri kätkee sisälleen tummaa luumua, karhunvatukkaa ja mokkaa. Maku on täyteläinen, pehmeä ja helposti lähestyttävä. Viinistä myös erotettavissa kevyttä paahteisuutta. Pehmeät tanniinit tuovat mehukkaaseen kokonaisuuteen ryhtiä. Kokeile viiniä näiden reseptien kanssa: Suolainen suklaa-manteliherkku Kaikki Casillero del Diablo -viinit ovat B Corp -sertifioituja

Signos de Origen Chardonnay Rousanne

Runsas ja paahteinen

18,99 €

/

75 cl

/

Alko / erikoiserä

Emiliana on maailman suurin biodynaamisten ja luomuviinien tuottaja ja on tuottanut kaikki orgaanisesti jo 90-luvulta. Signos de Origen Chardonnay Roussanne tulee Casablancan laaksosta, joka on tunnettu raikkaista valkoviineistään, sillä se saa vaikutteita Tyynen valtameren Humboldtin kylmästä merivirrasta. Myös alueen maaperä on hyvin ravinteikas ja mineraalinen. Vaaleanviherkeltainen väri kätkee sisälleen keltaluumua,

Bonterra Estate Collection Cabernet Sauvignon

Mehevä ja hilloinen

19,99 €

/

75 cl

/

Alko

Bonterra Estate Collection Cabernet Sauvignon -huippuviini tulee Kalifornian Mendocino Countysta, Bonterran kuuluisalta McNab Ranch-viinitarhalta. Viinin väri on tummanpunainen, jossa häivähdys violettia. Leveässä ja intensiivisessä tuoksussa tummaa kirsikkaa ja herukkaa, karpaloa sekä mausteisuutta. Maku seuraa tuoksuaan ja lisää nahkaista sekä lyijykynämäistä vivahdetta makuun. Täyteläinen viini, jossa kypsät tanniinit. Kypsytyspotentiaali 5 vuotta.

Syksy on täyteläisten punaviinien aikaa, ja pimenevät illat saavat kaipaamaan viiniltä syvyyttä, pehmeyttä ja intensiivisyyttä.
Syksy on sienten ystävien suosikkivuodenaika – ja Pinot Noir -fanien myös, ovathan rypäleestä tehdyt punaviinit loistavia sieniviinejä!
Elämä on juhlaa, ja nyt siitä nautitaan uudella tavalla. Casillero del Diablon uusi viinisarja Devil’s Carnaval on suunniteltu nuorekkaaseen makuun ja rentoon kippistelyyn, vastavedoksi perinteiselle viinimaailmalle.

Syksyn kiehtovin punaviiniuutuus sytyttää: Diablo Volcanic nyt Alkossa

Syksy on täyteläisten punaviinien aikaa, ja pimenevät illat saavat kaipaamaan viiniltä syvyyttä, pehmeyttä ja intensiivisyyttä.

Etsinnässä loistava sieniviini? Pinot Noir on sienisesongin ykkönen

Syksy on sienten ystävien suosikkivuodenaika – ja Pinot Noir -fanien myös, ovathan rypäleestä tehdyt punaviinit loistavia sieniviinejä!

Uutuus nyt Alkossa: Devil’s Carnaval muuttaa käsityksesi viinistä

Elämä on juhlaa, ja nyt siitä nautitaan uudella tavalla. Casillero del Diablon uusi viinisarja Devil’s Carnaval on suunniteltu nuorekkaaseen makuun ja rentoon kippistelyyn, vastavedoksi perinteiselle viinimaailmalle.

4 x paras roseeviini vappuun

Vappuna suomalaiset lähtevät ulos ja kevät voi alkaa. Piknikit ja brunssit ovat vappupäivän perinteitä ja monilla alkaa myös grilli- ja roseeviinikausi. Mikä on paras roseeviini vappuun? Kurkkaa vinkkimme.

Pääsiäisen parhaat punaviinit – “Tyylikäs huippuviini” on löytö

Punaviini kuuluu pääsiäiseen! Valitse oikea viini lampaalle, juustoille ja vaikka suklaan kanssa nautiskeluun – tässä neljä erinomaista punaviiniä pääsiäiseen.

5 x Viinilehti Löytö -viini

Viinit, jotka ovat saaneet Viinilehti LÖYTÖ -arvostelun, ovat hintaansa nähden erinomaisen laadukkaita. Katso 5 X Löytö -viini!

Iän varmistus

Alkoholia ei saa Suomessa myydä alle 18-vuotiaalle. Väkevien alkoholijuomien ikäraja on 20 vuotta. Samat ikärajat koskevat alkoholin hallussapitoa: mietoa alkoholijuomaa saa pitää hallussaan 18 vuotta täyttänyt ja väkeviä juomia 20 vuotta täyttänyt henkilö. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, ja välityspalkkion ottaminen katsotaan törkeäksi rikokseksi.

Tämä sivusto sisältää tietoa viineistä, joiden ikäraja on 18 vuotta. Vahvistamalla ikäsi, pääset sivustolle.