Jaa sivu

Paras viini takeaway -ruoalle

Julkaistu: 17.9.2021

Mikä viini on paras sushille tai minkälainen viini sopii parhaiten napolilaisen pizzan kanssa? Nappaa täältä parhaat viinivinkit erilaisten take away -ruokien pariksi ja herkuttele!

Kuva Max Griss, Unsplash

 

Thai ruoka

Thaimaalainen ruoka on kehittynyt todella omaleimaiseksi ja se tunnetaankin ympäri maailmaa. Thaimaalaisen ruoan perustana usein toimii riisi, erilaiset nuudelit ja makurikkaat liemet. Ruoka on todella maukasta ja kulinaristisia aistejamme kutkuttavaa sekä sitä pidetään terveellisenä vaihtoehtona. Thaimaalaisessa ruoassa yhdistyvät makeat, suolaiset, happamat, katkerat ja umamin makukomponentit, mikä tekeekin viinin ja ruoan yhdistämisestä haastavaa. Historiallisesti Thaimaassa ei liiemmin ole nautittu viiniä ruoan kanssa, jonka takia ruoka onkin kehittynyt verrattain kompleksiseksi.

Satuitko juuri tilaamaan Pad Thaita, Green Currya tai thaimaalaisia tacoja? Ei hätää, thaimaalaiselle ruoalle kyllä löytyy sopivia viinejä. Monen thaimaalaisen ruoan pääraaka-aineena toimii merenelävät, possu tai kana, joten kevyemmät viinityypit kuten rosee- ja valkoviini ovat näille ruoille paras valinta. Jos tilaamasi ruoka on melko tulista, on hyvin viilennetty makeampi valkoviini siihen paras vaihtoehto. Kokeile tulisen ruoan kanssa esimerkiksi Viña Maipo Moscato -valkoviiniä. Jos annos sisältää mausteisia komponentteja tai kalaa tai muita mereneläviä, on hieman mausteisempi Adobe Gewurztraminer toimiva pari ruoan kanssa. Myös roseeviini toimii kivasti miedomman thaikku ruoan kanssa – kokeile esimerkiksi Emiliana Organic viinintuottajan ihastuttavaa roseeuutuutta Tais Organic Pinot Noir Rosé.

 

Kuva Ryan Concepcion, Unsplash

 

Burritot ja tortillat

Burritot ja tortillat ovat Meksikon lahja maailmalle! Nämä meksikolaisten perinneherkkujen uskotaan juontavan juurensa aina 1900-luvulle asti, ja vaikka ne läheisesti muistuttavat tacoja, tekee jauhoinen tortillaleipä eron tacoihin, jotka taas ovat maissista. Tästä syystä tortillaleivän maku on myös miedompi. Burrittojen tai tortillojen täytteet vaihtelevat suuresti, mutta usein ne sisältävät juustoa, riisiä, papuja, guacamolea ja “pico de galloa”, eli tomaattikastike sipulilla ja korianterilla.

Täytteet, jotka hyvin pitkälle määrittelevät parhaan viinin burritoille tai tortilloille, ovat liha ja käytettävä kastike. Mikäli burritosta löytyy vaaleaa lihaa, kuten kanaa sekä kastikkeena ranskankermaa tai korianterisalsaa, on hapokas tai keskihapokas ja makuprofiililtaan vivahteikas ja kehittynyt valkoviini paras vaihtoehto. Tähän toimii hyvin esimerkiksi kevyen sitruksinen ja viheromainen Casillero del Diablo Sauvignon Blanc tai Birds of Paradise Riesling. Mausteisille täytteille on suositeltavaa valita punaviini – ei kuitenkaan liian tanniininen sellainen. Paras punaviini burritolle on esimerkiksi täyteläinen ja keskitanniininen sekä kevyen tamminen Birds of Paradise Malbec.

 

Kuva Lukas Bee, Unsplash

 

Burgerit

Hampurilaiset voi tehdä monella tapaa ja burgerit ovatkin monelle makuasia! Viime vuosina perinteisten pikaruokaketjujen rinnalle on noussut laadukkaita hampurilaisravintoloita, joissa raaka-aineisiin aina sämpylästä ja majoneesista pihviin, kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota. Laadukkaan burgerin kylkeen toki sopii virvoitusjuoma tai olut, mutta viihtyhän hyvä hamppari myös hyvän viinin seurassa.

Paras viini burgerin kanssa on melko täyteläinen, tasapainoinen ja pehmeä punaviini. Makuprofiililtaan mehevät ja hilloiset viinit ovat omiaan burgereiden kanssa, mutta mikäli burgeripihvi on valmistettu kunnon hiiligrillissä ja se omaa vahvaa savun aromia, voi sen myös parittaa hieman tammisemmalle ja makuprofiililtaan rotevalle ja voimakkaalle viinille. Tyylin mukaan, jenkkiviinit – kuten Zinfandel, sopii erinomaisesti burgerin kanssa. Osittain viskitynnyrissä kypsytetty 1000 Stories Zinfandel tai hieman elegantimpi ja pehmeä Bonterra Organic Zinfandel ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja burgerin kanssa! Jos punaviiniksi haluaa hieman voimakkaamman, on tanniininen Birds of Paradise Organic paras vaihtoehto!

Katso hampurilaisreseptit 1000 Storiesille täältä tai Bonterralle täältä!

 

Kuva Nik Owens, Unsplash

 

Pizza

Pizza on kenties ehkä suosituin ruoka, jota ihmiset tilaavat tai noutavat ravintolasta. Ei ihmekään, sillä voihan pizzan tuunata oman maun mukaan, jonka lisäksi pizzojen laatutaso on kasvanut melkoisesti viime vuosina ja aitoa napolilaista pizzaa saakin melko edullisestikin!

Tyypillisesti pizzan kanssa nautitaan virvoitusjuomia tai olutta, mutta kyllähän pizzan kanssa viinikin toimii vallan mainiosti! Viinin valinnassa on hyvä huomioida millaiset täytteet pizzasta löytyy – eli juoman täyteläisyys on hyvä olla samassa linjassa ruoan kanssa. Mikäli pizzasta löytyy hieman kevyempiä komponentteja, kuten sieniä, vuohenjuustoa, kasviksia tai vaalealihaa, on valkoviini paras vaihtoehto pizzaviiniksi. Esimerkiksi pirteät ja hedelmäiset viinit ovat keyvemmille pizzoille sopivia. Kokeile raikkaan hedelmäistä Casillero del Diablo Chardonnay viiniä hieman vaikka vuohenjuusto-rucola -pizzan kanssa! Margherita tai tuhdimmille pizzoille sen sijaan paremmin sopii punaviini. Klassikkopizzoille margherita ja pepperoni, paras viini on keskitäyteläinen, kuten Casillero del Diablo Pinot Noir. Jos pizza sisältää tulista makkaraa sopii sille kevyen mausteinen Casillero del Diablo Shiraz.

Vinkki! Punaviiniä kannattaa viilentää noin 30 minuuttia jääkaapissa, sillä liian lämmin punaviini saattaa olla liian voimakas pizzalle. 

 

Kuva Jakub Dziubak, Unsplash

Sushi

Sushin filosofia perustuu yksinkertaisuuteen ja laadukkaisiin sekä tuoreisiin raaka-aineisiin. Sushin kanssa usein nautitaan todella voimakkaita makuja, kuten polttelevaa wasabia ja suolaista soijakastiketta, joten sopivan viininvalinta saattaa olla hieman haasteellista. Koska sushin pääraaka-aineina näyttelevät kala ja muut merenelävät sekä kasvikset, on kevyet viinit, kuten valko- ja roseeviini luonnollisia viinivalintoja. Pirteän hedelmäiset ja kuivat tai puolikuivat valkoviinit sointuvat hyvin sushin herkkien makujen kanssa. Raikas ja hedelmäinen Adobe Chardonnay on hyvä valinta sushin kanssa, sillä sen keskihapokas, keltaluumuinen ja sitruksinen makumaailma tasapainottaa sushin makuja kivasti. Myös roseeviini toimii sushin kanssa ja tähän oiva vaihtoehto on kuiva, keskihapokas ja punamarjainen Adobe Rosé. 

Jaa sivu

57 Rocas Cabernet Sauvignon

Mehevä ja hilloinen

19,99 €

/

75 cl

/

Alko

57 Rocas Cabernet Sauvignon tulee Chilen parhaimmalta Cabernet Sauvignon -alueelta, Maipon laaksosta. Tarhan viiniköynnökset ovat jopa 100 vuotta vanhoja, ja tarhalle onkin istutettu köynnöksiä (Massal selection), joita on käytetty Chilen parhaimpien Cabernet Sauvignon, Don Melchor ja Almaviva -viineihin. Maipon laaksossa virtaava joki tekee alueen maaperästä hyvin ravintorikkaan, joka huomaa hyvin

Uutuus icon
Casillero del Diablo Belight Sparkling

Casillero del Diablo Belight Sparkling

/

75 cl

/

Casillero del Diablo Belight Sparkling on kevyt ja raikas kuohuviini, joka sopii seurusteluun ja keväisen noutopöydän herkuille.

Fetzer Riesling

Pirteä ja hedelmäinen

11,99 €

/

75 cl

/

Alko

Fetzer Riesling on viherkeltainen, puolimakea, hapokas, aprikoosinen, hunajameloninen, kypsän greippinen, kevyen ananaksinen ja mausteinen valkoviini. Viini sopii erinomaisesti tulisemmalle itämaiselle ruoalle ja sushille.

Trivento Reserve Chardonnay

Pirteä ja hedelmäinen

10,98 €

/

75 cl

/

Alko

Trivento Chardonnay tulee Mendozan Uco-laaksosta, joka on tunnettu erinomaisista Chardonnay-viineistä. Viiniköynnökset kasvavat noin 850 metriä merenpinnasta. Alueen päivät ovat hyvin lämpimiä kun taas yöt hyvin viileitä, joka mahdollistaa hyvin tasapainoisten (sokeri & happo) rypäleiden kasvatuksen. 20 % viinistä on käynyt käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä noin 6kk ajan ja loput viinistä terästankissa.

Casillero del Diablo Devil’s Carnaval Chardonnay

Pirteä ja hedelmäinen

11,98 €

/

100 cl

/

Alko

Viinin tuoksu on hyvin leveän hedelmäinen, josta erotettavissa keltaista omenaa, ananasta persikkaa sekä tammen tuomaa vaniljaa ja makeaa mausteisuutta. Maku seuraan tuoksun aromimaailmaa, lisäten hieman kardemummaista aromia. Maku on mehevä ja sitruksinen hapokkuus tuo tasapainoa viinin makeaan mausteisuuteen. Jäännössokerin ansiosta viini on helposti lähestyttävä ja sopiikin hyvin sosiaaliseen fiilistelyyn. Ruokaparituksena

Frontera Cabernet Sauvignon

Mehevä ja hilloinen

3,81 €

/

25 cl

/

Alko

Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, herukkainen, mausteinen. Sopii vaalealihaisille ruoille sekä pastalle ja pizzalle.

Lammasruokien kanssa sopii runsaat, marjaisat ja hieman mausteiset viinit.
Punaviini kuuluu pääsiäiseen! Valitse oikea viini lampaalle, juustoille ja vaikka suklaan kanssa nautiskeluun – tässä neljä erinomaista punaviiniä pääsiäiseen.
Valitse Diablo, kun haluat pikkuisen parempaa viiniä. Diablon laatuviinit ovat juhlakauden suosikkeja, ja etenkin Diablo Golden Chardonnay sopii nautiskelijan joulupöytään.

Viini lampaalle – pääsiäispöydän ehdoton herkku

Lammasruokien kanssa sopii runsaat, marjaisat ja hieman mausteiset viinit.

Pääsiäisen parhaat punaviinit – “Tyylikäs huippuviini” on löytö

Punaviini kuuluu pääsiäiseen! Valitse oikea viini lampaalle, juustoille ja vaikka suklaan kanssa nautiskeluun – tässä neljä erinomaista punaviiniä pääsiäiseen.

Joulun parhaat viinit – kultainen chardonnay kruunaa juhlan

Valitse Diablo, kun haluat pikkuisen parempaa viiniä. Diablon laatuviinit ovat juhlakauden suosikkeja, ja etenkin Diablo Golden Chardonnay sopii nautiskelijan joulupöytään.

Pikkujoulut ystävien kanssa – viisi ideaa viini-illan seurusteluun

Hyvä pikkujouluviini haussa? Casillero del Diablo Devil’s Carnaval -viinit ovat täydellisiä seurusteluviinejä, ja kuin luotuja juhlakauteen.

3 x 3 MAKUPARIA SYKSYYN

Tänä syksynä Casillero del Diablo Reserva -punaviinit tarjoavat juuri sopivan annoksen tummaa hedelmäisyyttä ja metsäistä mausteisuutta.

Syksyn kiehtovin punaviiniuutuus sytyttää: Diablo Volcanic nyt Alkossa

Syksy on täyteläisten punaviinien aikaa, ja pimenevät illat saavat kaipaamaan viiniltä syvyyttä, pehmeyttä ja intensiivisyyttä.

Iän varmistus

Alkoholia ei saa Suomessa myydä alle 18-vuotiaalle. Väkevien alkoholijuomien ikäraja on 20 vuotta. Samat ikärajat koskevat alkoholin hallussapitoa: mietoa alkoholijuomaa saa pitää hallussaan 18 vuotta täyttänyt ja väkeviä juomia 20 vuotta täyttänyt henkilö. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, ja välityspalkkion ottaminen katsotaan törkeäksi rikokseksi.

Tämä sivusto sisältää tietoa viineistä, joiden ikäraja on 18 vuotta. Vahvistamalla ikäsi, pääset sivustolle.