Totta vai tarua? 6 roseeviinimyyttiä murrettavaksi!
Mitä tiedät roseeviinistä? Roseeviinin valmistuksesta ja nauttimisesta liikkuu monenlaisia juttuja. Oletko kuullut nämä 6 yleistä roseeviinimyyttiä?
1. Roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä
Eipä valmisteta (ainakaan yleensä). Oikeaoppisesti roseeviini valmistetaan uuttamalla punaisten viinirypäleiden kuoria rypälemehussa, jonka kautta vaaleanpunainen väri syntyy. Lisää valmistuksesta voit lukea täältä!
Vaikka maailmalla pieni osa roseeviinistä valmistetaankin sekoittamalla puna- ja valkoviiniä, ei tapaa pidetä oikeaoppisena.
2. Roseeviini on naisten juoma
Ei pidä paikkansa. Italialaiset ja ranskalaiset miehet ovat nauttineet roseeviiniä läpi sukupolvien. Suomessa roseen kasvanut suosio myös miesten keskuudessa näkyy niin kesäterasseilla, puistoissa kuin Alkon roseeviinivalikoiman kasvuna (kyllä sitä roseeta kehtaa miehetkin ostaa ja nauttia).
3. Mitä vaaleampi väri, sitä laadukkaampi roseeviini
Viinin väri ei kerro totuutta, eikä myytti lohenpunaisten roseeviinien paremmuudesta pidä paikkansa. Roseeviinin väri riippuu viinin valmistusmenetelmästä, uuttamisajasta sekä käytettävästä rypälelajikkeesta.
Jotkut sinisävyiset rypälelajikkeet, kuten Syrah ja Cabernet Sauvignon, antavat roseeviinille huomattavan tumman värin. Uuttamisaika vaikuttaa viinin väriin. Mitä kauemmin punaiset rypäleen kuoret ovat kontaktissa rypälemehun kanssa, sitä tummemmaksi väri muuttuu. Roseeviinin värissä on siis kyse erilaisista viinityyleistä, väristä ei voi päätellä laatua.
4. Parhaat roseeviinit tulevat Ranskasta
Makuasia. Yleisesti ottaen laadukasta roseeviiniä tulee nykyään ympäri maailmaa. Ranska on pitkään mielletty ainoana varteenotettavana roseeviinin tuottajamaana, ja etenkin maineikkaalta Provencen alueelta tulee toki maukasta roseeta. Mutta roseeviinin kanssa
5. Roseeviinit ovat makeita
Vaikka tietoisuus roseeviineistä kasvaa, moni mieltää roseeviinin edelleen makeaksi juomaksi. Nykyään useimmat roseeviinit ovat kuitenkin kuivia, ja kuluttajat myös suosivat niitä keveyden, alhaisen sokeripitoisuuden ja gastronomisuuden vuoksi. Roseeviinejä on helppo yhdistää ja nauttia erilaisten ruokien kanssa.
6. Roseeviini on kesäinen nautiskelujuoma
Roseeviini yhdistetään usein kesäpäiviin ja mielletään nautiskelujuomaksi (ja se voi olla myös sitä). Mutta roseeviini on myös erinomainen ruokaviini. Kuivat ja hedelmäisen hapokkaat roseeviinit sopivat kalaruokien, sushin, salaattien ja kasvisten sekä kevyiden liharuokien kanssa.
Pitää paikkansa, että roseeviinivalikoima on laajimmillaan Alkossa kesäisin. Roseeviiniä on kuitenkin saatavilla (ja sitä voi juoda) vuoden ympäri, muulloinkin kuin kesähelteillä.
Reseptivinkki:
Roseeviinistä valmistuu kesän viileimmät mehujäät. Kurkkaa roseeviini-mehujäiden resepti!