Hyvä roseeviini on monikäyttöinen ja sen trendikäs luonne luovat hyvää vaihtelua aurinkoisiin kesäpäiviin.
Hyvä roseeviini kesäpöytään, aperitiiviksi tai seurusteluun.
Roseeviinin monipuolisuus tuo helppoutta ruoan yhdistämiseen
Mikäli viinin valinta ruokapariksi tuottaa harmaita hiuksia, tuo roseen monipuolisuus ratkaisun tähän. Erityisen hyvin ne sopivat vähärasvaisen kalaruoan tai kevyemmän liharuoan kaveriksi. Mausteisempien ruokien kanssa kannattaa aina valita hieman makeampi rosee. Adobe Reserva Rosé tuo lämminhenkisyyttä ja sen marjaiset aromit luovat erinomaisen parin vaalean lihan ja kalaruokien kanssa. Viña Maipon Rosé sen sijaan on hyvä valinta kesäisiin brunssihetkiin ja sen keskitäyteläisyys ja pirteä hedelmähapokkuus luovat tunnelmaa seurusteluhetkiin.
Rosee on raikas tuulahdus perinteisiin puna- ja valkoviineihin sekä trendikkyytensä ja pinkin personallisuutensa ansiosta on myös erinomainen valinta kesäpäiviin. Poikkeuksena muihin viineihin, roseeviini suositellaan nautittavaksi nuorena ja viilennettynä säilyttääkseen uniikin makunsa. Perinteisesti roseeviini on mielletty seurusteluviininä, mutta yhä enemissä määrin se on löytänyt tiensä kesäisten herkkujen makupariksi. Trendikkyyden ja pinkin ulkomuodon vuoksi roseet ovat todella hyvä valinta täydentämään kesäistä brunssihetkeä!
Miten hyvä roseeviini valmistetaan?
Moni suomalainen yhdistää roseeviinit aurinkoisiin keski-Euroopan lomamatkoihin, mutta suuren suosion myötä on roseeviini myös rantautunut suomalaiseen juomakulttuuriin. Roseen kulutus näkyy niin terasseilla kuin Alkon tuotekirjon kasvuna, ja suosionsa myötä on löytänyt tiensä myös miesten juomavalikoimaan. Roseeta löytyy jonkin verran Alkon hyllyltä läpi vuoden, mutta suurin kulutus kuitenkin ajoittuu kesälle, jolloin myös sesonkituotteet saapuvat valikoimaan.
Usein rosee ymmärretään värinsä takia puna- ja valkoviinin sekoitukseksi, mitä se ei todellisuudessa kuitenkaan ole. Toki osan roseen valmistusmenetelmänä on käytetty viinien yhdistelyä, jota ei kuitenkaan viinipiireissä pidetä oikeaoppisena tai ammattimaisena valmistusmenetelmänä. Voidaan kuitenkin ajatella, että roseessa yhdistyy viinien parhaat puolet – punaviinin aromikkuus sekä valkoviinin raikkaus, mutta todellisuudessa rosee on kuitenkin oma viininsä, jonka omintakeisuuden takaa sen valmistusmenetelmä. Se valmistuu uuttamalla viinirypäleiden kuoria rypälemehussa, jonka kautta kuoret luovat uniikin vaaleanpunaisen värin. Roseen väri riippuu paljolti sen uuteajasta, mutta tyypillisesti tämä vaihe pidetään punaviinin menetelmää paljon lyhyempänä, jotta väri pysyy pirteän vaaleanpunaisena. Toinen vakiintunut valmistusmenetelmä kulkee nimellä saigneé, jossa rypäleenkuoret ja vaalearypälemehu eivät ole kosketuksissa missään vaiheessa. Tässä rypäleen kuorista valutetaan väriä vaaleaan rypälemehun joukkoon ja näin taataan roseen uniikki väri.