Pataruoka on kylmien ilmojen sesonkiruokaa. Lihapata harvemmin houkuttaa kesähelteillä, mutta talvipakkasilla ajatus ja maku koukuttaa. Pataruokien valmistus ja viinin valinta lihapadalle ei ole vaikeaa. Kaikesta selviää muutamalla raaka-aineella ja yhdellä viinillä, kun käsissä on hyvä resepti ja aikaa hauduttaa. Näillä vinkeillä onnistut.
Varaa aikaa, säästä vaivaa
Pataruoka ei vaadi pitkiä esivalmisteluita. Raaka-ainelistakin on usein melko lyhyt. Sen sijaan lihapadan kypsyminen ja hautuminen uunissa vaatii tunteja. Sillä aikaa voi tehdä vaikka kotitöitä tai korkata lasillisen punaviiniä, ja ruoka onkin jo valmista.
Kerralla kunnon satsi lihapataa
Mitä enemmän teet pataruokaa, sitä parempaa siitä tulee. Jos teet lihapataa yhdelle, on siinä lihaa ja nestettä niin vähän, ettei se voi kunnolla maustua. Hävikkiä pelkäävän on hyvä muistaa, että pataruoat paranevat, viinin tapaan, vanhetessaan. Maut syventyvät ja liha mureutuu entisestään parin päivän ajan, mutta pidemmät varastointiajat säästetään suosiolla viinipulloille.
Hyvä pataviini on muheva ja mausteinen
Tuhdit pataruoat ja erityisesti lihapadat kaipaavat rinnalleen muhevaa punaviiniä. Pataruokien perusluonne on maanläheinen ja maku rennon maalaismainen, joten pataviinikin saa olla melko mutkaton, mausteinen ja lempeän tanniininen. Täydellinen pataviini on Casillero del Diablo Shiraz, lämminhenkinen chileläinen punaviini.
Yksi viini, kaksi käyttötarkoitusta
Usein klassisiin lihapatoihin, kuten burgundinpata, osso bucco tai coq au vin ”kukkoa viinissä”, lorautetaan nesteeksi myös viiniä. Pataviinin ei kannata olla viinikellarin aarre tai tärkeisiin tilanteisiin säästetty arvoviini, edullisempikin toimii.
Jos ruokailijoita ja viininjuojia on ruokapöydässä kaksi tai kolme, kannattaa taloudellisuuden nimissä lorauttaa pataan samaa viiniä, kuin myöhemmin lasiinkin. Silloin koko pataviini pullollinen tulee käytettyä. Maukas pataviini lihapadoille on esimerkiksi Casillero del Diablo Shiraz.
Katso alta viinisuosituksemme pataruoalle.