Jaa sivu

Viini pataruoalle ja viiniä pataan – 4 vinkkiä pataruokiin

Julkaistu: 24.1.2023

Pataruoka on kylmien ilmojen sesonkiruokaa. Lihapata harvemmin houkuttaa kesähelteillä, mutta talvipakkasilla ajatus ja maku koukuttaa. Pataruokien valmistus ja viinin valinta lihapadalle ei ole vaikeaa. Kaikesta selviää muutamalla raaka-aineella ja yhdellä viinillä, kun käsissä on hyvä resepti ja aikaa hauduttaa. Näillä vinkeillä onnistut.

pataruoka
Pataruoka on talvista sesonkiruokaa, joka maistuu Casillero del Diablo -punaviinin kanssa.

 

Varaa aikaa, säästä vaivaa

Pataruoka ei vaadi pitkiä esivalmisteluita. Raaka-ainelistakin on usein melko lyhyt. Sen sijaan lihapadan kypsyminen ja hautuminen uunissa vaatii tunteja. Sillä aikaa voi tehdä vaikka kotitöitä tai korkata lasillisen punaviiniä, ja ruoka onkin jo valmista.

 

Kerralla kunnon satsi lihapataa

Mitä enemmän teet pataruokaa, sitä parempaa siitä tulee. Jos teet lihapataa yhdelle, on siinä lihaa ja nestettä niin vähän, ettei se voi kunnolla maustua. Hävikkiä pelkäävän on hyvä muistaa, että pataruoat paranevat, viinin tapaan, vanhetessaan. Maut syventyvät ja liha mureutuu entisestään parin päivän ajan, mutta pidemmät varastointiajat säästetään suosiolla viinipulloille.

 

Hyvä pataviini on muheva ja mausteinen

Tuhdit pataruoat ja erityisesti lihapadat kaipaavat rinnalleen muhevaa punaviiniä. Pataruokien perusluonne on maanläheinen ja maku rennon maalaismainen, joten pataviinikin saa olla melko mutkaton, mausteinen ja lempeän tanniininen. Täydellinen pataviini on Casillero del Diablo Shiraz, lämminhenkinen chileläinen punaviini.

 

Yksi viini, kaksi käyttötarkoitusta

Usein klassisiin lihapatoihin, kuten burgundinpata, osso bucco tai coq au vin ”kukkoa viinissä”, lorautetaan nesteeksi myös viiniä. Pataviinin ei kannata olla viinikellarin aarre tai tärkeisiin tilanteisiin säästetty arvoviini, edullisempikin toimii.

Jos ruokailijoita ja viininjuojia on ruokapöydässä kaksi tai kolme, kannattaa taloudellisuuden nimissä lorauttaa pataan samaa viiniä, kuin myöhemmin lasiinkin. Silloin koko pataviini pullollinen tulee käytettyä. Maukas pataviini lihapadoille on esimerkiksi Casillero del Diablo Shiraz.

 

Katso alta viinisuosituksemme pataruoalle.

 

Lue myös vinkkimme riistaviinin valintaa!

Jaa sivu

Casillero del Reserva Diablo Shiraz

Mehevä ja hilloinen

10,99 €

/

75 cl

/

Alko

Viini on tyyliltään makean mausteinen, paahteinen ja tummasävytteinen, jonka aromimaailmassa korostuu mustaherukat ja tumma luumu. Runsaan hedelmäinen ja lämminhenkinen maku allerkirjoittaa tuoksun aromit, lisäten makuun hieman mokkaa. Lempeät tanniinit yhdessä runsaan hedelmän ja makean mausteisuuden kanssa luovat lämpimän ja nautinnollisen kokonaisuuden. Sopii voimakasmakuiselle riistaruoalle sekä suolaisten juustojen ja mausteisen ruoan

Pikkujoulukauden mystisimmät ja viettelevimmät viiniuutuudet tulevat Chilestä. Odotetut Diablo Dark Red -punaviini ja Diablo Golden Chardonnay -valkoviini ovat vihdoin saatavilla Alkosta.
1000 Stories Zinfandel on alkuperäinen viskitynnyrissä kypsytetty punaviini. Viinissä yhdistyvät kaksi Yhdysvalloille tunnusomaista asiaa, Zinfandel -rypäle ja Kentucky bourbon. Tutustu viinin kiehtovaan tarinaan!
Talvi on blinijuhlien aikaa. Rennot blinijuhlat syntyvät vähällä vaivalla, pienellä tuunaamisella ja edullisella budjetilla. Unohda kallis samppanja, kaada lasiin sauvignon blancia ja nauti.

3 x 3 MAKUPARIA SYKSYYN

Tänä syksynä Casillero del Diablo Reserva -punaviinit tarjoavat juuri sopivan annoksen tummaa hedelmäisyyttä ja metsäistä mausteisuutta.

Syksyn kiehtovin punaviiniuutuus sytyttää: Diablo Volcanic nyt Alkossa

Syksy on täyteläisten punaviinien aikaa, ja pimenevät illat saavat kaipaamaan viiniltä syvyyttä, pehmeyttä ja intensiivisyyttä.

Etsinnässä loistava sieniviini? Pinot Noir on sienisesongin ykkönen

Syksy on sienten ystävien suosikkivuodenaika – ja Pinot Noir -fanien myös, ovathan rypäleestä tehdyt punaviinit loistavia sieniviinejä!

Uutuus nyt Alkossa: Devil’s Carnaval muuttaa käsityksesi viinistä

Elämä on juhlaa, ja nyt siitä nautitaan uudella tavalla. Casillero del Diablon uusi viinisarja Devil’s Carnaval on suunniteltu nuorekkaaseen makuun ja rentoon kippistelyyn, vastavedoksi perinteiselle viinimaailmalle.

4 x paras roseeviini vappuun

Vappuna suomalaiset lähtevät ulos ja kevät voi alkaa. Piknikit ja brunssit ovat vappupäivän perinteitä ja monilla alkaa myös grilli- ja roseeviinikausi. Mikä on paras roseeviini vappuun? Kurkkaa vinkkimme.

Pääsiäisen parhaat punaviinit – “Tyylikäs huippuviini” on löytö

Punaviini kuuluu pääsiäiseen! Valitse oikea viini lampaalle, juustoille ja vaikka suklaan kanssa nautiskeluun – tässä neljä erinomaista punaviiniä pääsiäiseen.

Iän varmistus

Alkoholia ei saa Suomessa myydä alle 18-vuotiaalle. Väkevien alkoholijuomien ikäraja on 20 vuotta. Samat ikärajat koskevat alkoholin hallussapitoa: mietoa alkoholijuomaa saa pitää hallussaan 18 vuotta täyttänyt ja väkeviä juomia 20 vuotta täyttänyt henkilö. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, ja välityspalkkion ottaminen katsotaan törkeäksi rikokseksi.

Tämä sivusto sisältää tietoa viineistä, joiden ikäraja on 18 vuotta. Vahvistamalla ikäsi, pääset sivustolle.